• Calendar:

  May  2021
  Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
     
    1 2
  3 4 5 6 7 8 9
  10 11 12 13 14 15 16
  17 18 19 20 21 22 23
  24 25 26 27 28 29 30
  31  
 • Contact si rezervari:

  Comanda-ti motorul:

  Suna, rezerva o sedinta si Da-te cu Motoru'

 • Vrei mai multe informatii? Contacteaza-ne

  Sau trimite Feedbackul tau

  Thanks!

  Multumim. Te vom contacta cat de curand!

  error key Required fields not completed correctly.

 • open panel

Ce este Countersteering (contravirarea)

 

Contravirarea este o tehnica utilizata de pilotii de motociclete pentru realizarea corecta a unui viraj. Ea se poate aplica practic oricarui vehicul pe doua roti (biciclete, scutere, etc).

Cum functioneaza?

Pentru realizarea corecta si in echilibru a unui viraj, la viteze peste 15 – 20 km/h, intoarce initial ghidonul in directia opusa virajului. In linie dreapta, ghidonul motorului este centrat. In momentul in care ghidonul este intors intr-o directie, motorul va intra intr-un dezechilibru controlat si va tine sa se aplece in directia opusa. De exemplu daca intoarceti ghidonul spre dreapta, motorul se va aplica spre stanga si veti putea lua virajul spre stanga. In caz contrar, motorul si-ar pierde echilibrul. Acest fel de a muta greutatea motorului si centrul de greutate al acestuia, este singurul mod de a lua curba corect pe un vehicul pe doua roti. Rotile motorului, sub actiunea fortei giroscopice vor vrea sa stea pe directia de mers, mentinand motorul in echilibru. Deci ca sa viram, trebuie sa inclinam motocileta. Cotind ghidonul intr-o directie sau alta, motocicleta se va inclina. Odata ce virajul este realizat, putem redresa foarte usor motocileta impingand de ghidon in directia virajului. Motocicleta se va redresa. Am facut practic o contravirare in sens opus primei.

 

Fenomenul poate parea contraintuitiv la prima vedere, dar in cea mai mare parte aceste miscari se realizaza in mod reflex, fara ca pilotul sa le constientizeze.

 

Leave a Comment

© 2019 Da-te cu Motoru'
Ne gasiti in Bucuresti sau Sibiu